Tappa nyckeln – ett dyrt misstag

Att bli av med nyckeln kan kännas illa nog. Beroende på ditt lås och din hyresvärd eller ditt företags behov av att säkerställa att ingen obehörig tar sig in på företaget kan missödet dessutom bli rejält kostsamt.

I många fall innebär en enda saknad nyckel att du blir skyldig att byta hela låscylindern, dessutom kan det vara mängder av nya nycklar till medarbetarna på jobbet som behövs beställas  – för att inga ovälkomna gäster ska kunna ta sig in.

I exemplet nedan är det en person som drabbats med nyckel till sitt boende.

I fallet med företag kan det bli många gånger dyrare då det ofta är många nycklar som behövs ersättas till många medarbetare för att en enda nyckel är på drift.

Se filmklipp på fördelen passersystem jämfört med nycklar.

För studenten Victoria Narevik skulle kårpartyt på Högskolan i Borås följas av en ordentlig baksmälla.

Hon hade lagt sin väska i en hög tillsammans med sina vänner och därefter fokuserat på att festa.

– Jag hade kanske inte jättekoll och när jag skulle gå upptäckte jag att den var borta, berättar hon.

Förutom att väskan i sig var både ny och dyr innehöll den en rad värdesaker.

– Busskortet, pengar, mobil och nycklar. Allt låg i den. Jag fick ringa min gulliga hyresvärd som kom och hämtade mig från festen och körde mig hem.

Totalt kostade nyckelslarvet 4 000 kronor, inklusive besök av låssmed samt montering av två nya låscylindrar.

– Det blev fruktansvärt dyrt. Men man har lärt sig en läxa. Numera har jag alltid uppsikt över mina grejer, säger Victoria Narevik.

En undersökning som opinionsinstitutet Skop gjort på Hem & Hyras begäran visar att 18 procent av landets hyresgäster någon gång har tappat nyckeln eller låsbrickan till den egna bostaden.

Vilka kostnader förlusten medför beror på en rad faktorer. Många värdar byter av säkerhetsskäl alltid låscylindrar om en hemnyckel försvunnit – andra enbart när det finns en risk att tjuven kan spåra nyckeln till en viss bostad. Går nyckeln dessutom till postfack, ytterdörr eller balkongdörr kan man räkna med en större nota.

Stora hyresvärdar har ibland möjlighet att byta låscylinder med en annan inom det egna beståndet, vilket kan hålla kostnaden nere. Andra använder sig av så kallade flexibla lås, där cylindern går att ställa om så att den gamla, försvunna nyckeln inte längre passar.

Det finns även gränser för hur mycket en värd kan kräva i ersättning av en enskild hyresgäst. Rör det sig om flera tusen kronor för byte av ett helt låssystem kan den drabbade vända sig till Hyresgästföreningen för hjälp.

– Skäligheten i att debitera en hyresgäst kan prövas i tingsrätten, säger Hyresgästföreningens chefsjurist Susann Wikström.

Bostadsbolaget i Göteborg använder sig av elektroniska nycklar i samtliga nyproducerade och helrenoverade hus.

Det innebär en minimal risk och kostnad vid händelse av en stöld, berättar kommunikationschef Eva Jonasson.

– Om en bricka försvinner är det bara att spärra den och programmera om en ny, eftersom de är unika per boende och lägenhet. Det kostar cirka 200 kronor.

Tråkigare blir det för dem som bor i något av Bostadsbolagets äldre hus som är försedda med vanligt tillhållarlås.

– Då kostar det 1 620 kronor med nytt lås och tre nycklar, säger Eva Jonasson.

Ibland kommer den beska eftersmaken först i samband med flytten.

Om inte samtliga hemnycklar lämnas tillbaka kräver många värdar att hyresgästen bekostar ett låsbyte in­nan nästa person kan bära in sina flyttkartonger.

Oavsett om nycklarna blivit stulna eller ligger på en sjöbotten.

Att kopiera upp extranycklar utan värdens godkännande rekommenderas heller inte. Förutom att taffliga kopior kan skada mekanismen i låsen väntar i värsta fall repressalier den hyresgäst som inte lämnar in sina originalnycklar.

– Det är en säkerhetsfråga, och just därför är många nycklar spärrade för kopiering, säger Eva Jonasson.

Källa på exempel om studenten: www.hemhyra.se