Göteborgs konserthus, monitor

Göteborgs Konserthus

– från tidskrävande säkerhetslösningar till ett integrerat säkerhetssystem optimerat för fastigheten

Göteborgs Konserthus är byggnaden som ståtligt deltar i att forma stadens festplats, Götaplatsen. Huset är även hemmet för över 100 musiker som tillsammans bildar Göteborgs Symfoniker, Sveriges Nationalorkester. Vi på Monitor fick äran att uppdatera säkerhetssystemet i fastigheten som sjuder av liv – ett omfattande uppdrag som innefattade allt ifrån en integration av säkerhetssystem till installationer skräddarsydda för den unika miljön.

Något som tidigare orsakade bekymmer för personalen i Konserthuset var hanteringen av fastighetens passersystem och inbrottslarm. Utöver att de två helt separata systemen var en tidsödande lösning, var det krångligt att skapa sig en överblick och säkerställa att endast personer med rätt behörighet kom in i de olika delarna av fastigheten. Dessutom fanns en kontinuerligt överhängande risk att bli inlarmad om någon annan tillkopplade larmet medan du ännu befann dig i lokalerna. Med ett integrerat säkerhetssystem har Konserthuset nu en lösning som är betydligt mer användarvänlig och dessutom mer kostnadseffektiv: enbart ett system att administrera, hantera och underhålla.

Kännetecknande för huset, som invigdes 1935, är dess stilrena funktionalism och användningen av vackra naturmaterial. Äldre fastigheter är därtill ofta vinda och skeva, något som även gäller för Konserthuset. För att på bästa möjliga sätt få alla installationer att smälta in i den unika miljön, valde vi att specialbeställa material. Vi fokuserade även på att osynliggöra så mycket som möjligt av kablaget och utrustningen genom noggrann projektering, vilket gjorde att alternativa kabelväggar hittades i bland annat kulvertar. Vårt arbete som beaktade den unika, historiska byggnaden och de estetiska aspekterna i installationerna uppmärksammades även av besiktningsmannen – väldigt glädjande!

“Mycket imponerande installation, det syns inga kablar någonstans”
Besiktningsman Adis Softic, Rejlers

Vill du veta mer om hur vi på Monitor kan skräddarsy en säkerhetslösning baserad på era behov, varmt välkommen att kontakta oss!

Är du nyfiken på hur vårt arbete med Göteborgs Konserthus sett ut? Ta en titt nedan!

Vill du veta mer om möjligheterna med en integrerad säkerhetslösning? Då rekommenderar vi dig att ta en titt på våra integrerade system – säkerhetslösningar för dig som vill förenkla, digitalisera och fritt anpassa, i ett och samma system.