Nycklar, lokal, kontor

Dags att byta lokal?

Har ditt företag vuxit ur det nuvarande kontoret eller börjar det bli dags att investera i nya lokaler? Många av våra kunder hör av sig när flytten är ett faktum. Nycklarna är överräckta, flyttlasset har gått och arbetet med att börja göra sig hemmastadd på den nya adressen får påbörjas. Kanske är det i samband med att teamet packar upp datorer eller annan dyrbar utrustning som det plötsligt slår dig: larm. Det måste finnas larm! Vårt tips är att du är lika grundlig i ditt säkerhetstänk som du är i att ta reda på antalet kvadratmeter, hur många arbetsplatser och vilket geografiskt läge ditt företag är i behov av. Så vad exakt lönar det sig att tänka på?


Steg 1.

Inbrottslarm är en bra start. Vilken larmklass skall ni ha? I de flesta fall anges detta i ert försäkringsbrev. Med handen på hjärtat, vem läser försäkringsbrevet från första rubrik till sista asterisk? Det kan dessutom vara knepigt att förstå alla punkter. Vad betyder egentligen ”larm enligt SSF 130, larmklass 2?” Jo, att det är en kedja av delar i er säkerhetslösning som behöver vara certifierade för att godkännas. Material, installationsfirma, de tjänster som ingår, larmcentralen som är kopplad, hur larmet i dina lokaler kommunicerar med larmcentralen m.m. Med andra ord: mycket att hålla koll på! Vi hjälper dig gärna med detta.

Det viktigaste för dig är att tänka på att välja ett säkerhetsföretag som är certifierat enligt SSF 130. Utöver att certifikatet är ett bevis på att företaget är seriöst och kompetent, innebär det även att personalen uppdaterar sin kunskap regelbundet och säkerställer att er lösning följer rådande standarder. Anlitar du ett icke-certifierat företag för att installera er larmlösning, kan det hända att ditt företag inte uppfyller kraven i försäkringsbrevet och att ni därmed står utan eller får nedsatt ersättning om det skulle hända något. En konsekvens man gärna ser till att undvika!

Nu så, är du redo för steg 2?


Vilka specifika säkerhetsbehov har just ditt företag?

Beroende på företag, lokal och en rad andra parametrar kan behovet av skydd se olika ut. Till exempel kan det vara aktuellt att ta ställning till frågor kopplade till access. Skall dörrar stå öppna eller skall det hållas låst? Skall all din personal ha tillgång till samtliga rum – under dygnets alla timmar? Vill ni skippa nycklarna? Vilken typ av lösning vore optimal för era behov; kanske är det passerkort, tag eller en helt mobil lösning? Har ni ett garage som är i daglig användning av både personal och besökare? Önskar ni kunna styra grinden, utan att gå ur bilen?

I samband med ett byte av lokal har du även ett perfekt tillfälle att se över användningen av företagets gemensamma resurser. Har det kanske blivit mer aktuellt att kunna boka konferensrum internt och effektivisera användningen av de gemensamma ytorna? I denna process kan det vara värdefullt att engagera medarbetare med olika funktioner inom företaget för att säkerställa att alla behov tas i beaktande.


Så mycket mer än nycklar

Frågor kopplade till företagets säkerhet är ofta betydligt fler än dem du instinktivt tänker på. Framför allt kan det kräva ytterligare ett ögonpar för att uppmärksamma både risker och möjligheter när det kommer till lokalens säkerhet. Våra experter hjälper dig i denna process och kan till exempel erbjuda dig en grundlig, kostnadsfri säkerhetsgenomgång och svarar då gärna även på eventuella frågeställningar. Förutom själva investeringen i ett system som skall vara både tryggt och enkelt att hantera, skall det naturligtvis även vara smidigt att budgetera kostnader som vaktåtgärder och anläggningskontroller. På Monitor har vi olika typer av avtal, som möjliggör bland annat ett budgeterande av löpande kostnader på hela din investering. Vill du läsa mer om våra finansieringslösningar? Kika här!

Är du nyfiken på fler lösningar optimala för kontor? Då rekommenderar vi dig varmt att bekanta dig med tjänster som Parakey och NOX Systems. Är du redo för steg tre och vill hellre komma i kontakt med våra experter direkt, är du hjärtligt välkommen att kontakta oss här!