Upploppen som startade natten till 20 maj har med varierande intensitet pågått en vecka. Det som började i Husby har spridit sig till angränsande områden men även andra städer som Örebro. Den plötsliga och kraftiga ökningen i aktiviteter anstränger städernas resurser. Hur hög polisnärvaron än blir så är det omöjligt att vara överallt hela tiden.

– Vad vi kunnat se så har skadorna på skolor som haft bevakning kunnat hållas till ett minimum tack vare en tidigare upptäckt. Rätt resurser skickas till rätt plats vid rätt tid, säger Johnny Berlic, VD på Mindmancer AB.

Grupperna är lättrörliga och flyttar sig snabbt från ett område till ett annat medan polisen försöker lugna ner stämningen så att brandkåren kan göra sitt jobb. Plötsligt blir då ett helt annat område obevakat och en nyanlagd brand får chansen att ta sig ordentligt.

– Det strömmar in rapporter hela tiden när sådant här sker. En del korrekta andra falska. Det är en jätteutmaning att fördela tillgängliga resurser så effektivt som möjligt. Här fyller intelligent kamerabevakning kopplad till certifierade larmcentraler en viktig roll, säger Johnny Berlic.

– Men man ska vara på det klara med att bevakningen endast mildrar konsekvenserna. Det är inte lösningen på problemen. Människorna är upprörda och behöver ses, höras och bekräftas.

Det är förvisso lättare att ha den diskussionen om en anlagd brand har kunnat släckas tidigare eller vuxna kom ut till platsen innan det gick över styr tack vare att de visste vart de skulle men vi ska inte tro att tekniska bevakningslösningar är det som löser de grundläggande frågorna. De svaren finns inuti oss själva och kommer endast fram genom dialog. Vi är dock glada att kunna hjälpa till med det vi kan riktigt bra, avslutar Johnny Berlic.

Vi skyddar skolfastigheten, vi övervakar inte skolbarnen. Vår mjuka bevakning är integritetsskyddande och kopplad till certifierade larmcentraler.

Källa: mindmancer.se

Monitor Larm & Bevakning är återförsäljare för Mindmancers tjänster & sköter allt från projektering till installation.

Kontakta oss för mer information: Monitor Larm & Bevakning 031-636500 eller läs mer på www.monitor-larm.se