Vi såg att den analoga tekniken började bli dyr för oss, säger Nasser Rakabdar, fastighetsingenjör vid Göteborgs kyrkliga samfällighet. Det kändes självklart att hoppa på tåget. De här besluten tas på lokal nivå inom kyrkan och såvitt jag vet är vi i Göteborg tidiga med detta.
Valet föll på en IP-kommunikator för såväl inbrotts- som brandlarm. Lösningen baseras på DALM, en öppen plattform som har utvecklats av Dualtech IT. DALM är ett IP-baserat system för larmkommunikation som genom högsäker och redundant överföring säkerställer att larmhändelser snabbt når väktare, polis eller räddningstjänst och på så sätt också möjliggör en snabb åtgärdsinsats om något oönskat inträffar.
DALM tar emot analoga signaler från larmsystemet och omvandlar dem till digitala, förklarar Johan Holmström, Business Development Manager på Dualtech. Signalerna skickas på ett säkert sätt via internet till vald larmcentral.
Största hotet avvärjt
Det största hotet är kanske ändå att hålla fast vid gamla analoga larmanläggningar med överföring utan övervakning och utan kontinuerliga testlarm mot larmmottagaren. Med IP-teknikens redundanta larmvägar är larmet säkert även om fasta internet skulle ligga nere. Larmcentralen får då en signal
att den fasta överföringsvägen är tillfälligt bruten och samtidigt går kommunikationen över till trådlös GPRS via GSM-nätet och fortsätter fungera precis som vanligt. Så snart fasta nätet återställs återgår systemet automatiskt dit igen.
Sparar pengar
En annan fördel är att man slipper abonnemangskostnaden för den kopparkabel som var kopplad till den analoga larmkommunikationen. Nasser Rakabdar berättar att man överhuvudtaget förväntar sig att spara pengar med det nya systemet.