På Monitor Larm är vårt mål att alltid ligga i framkant vad gäller säkerhetsfrågor och det här avser likaså nya produkter med påvisad effekt. Vi närmar oss våren och det innebär att allt fler cyklar, verktyg och maskiner tas ut i dagsljus, vilket dessvärre även ökar risken för att dessa ägodelar hamnar i fel händer.

Idag finns ett ytterligare sätt att minska risken för stöld: att stöldskyddsmärka ägodelar. Detta i sig är inte nytt – vi är bekanta från tidigare med att antingen gravera eller rista in uppgifter som visar på ägaren. Istället för att fysiskt gravera in en synlig märkning på föremålen finns nu Smart DNA, även kallat DNA-märkning. Smart DNA består av konstgjord DNA-kod – lik den unika DNA kod vi människor har – och mikropunkter som blandats i ett UV-fluorescerande lim. Det här innebär att när du eller exempelvis Polisen belyser föremålet med UV-ljus lyser märkningen i rött. Till skillnad från en gravering kan man således inte se på en DNA-märkt produkt ifall den är stöldskyddsmärkt eller inte. Dessutom möjliggör DNA-koden i produkten att ägaren lätt kan spåras upp. Det här är en avsevärd fördel med DNA-märkning: registret är nämligen internationellt – vore det så att dina ägodelar till exempel fraktas ur landet – och gör att sannolikheten att föremålen hittar tillbaka till sin rätta ägare är betydligt högre.

DNA-märkning är både ett enkelt, snabbt och effektivt sätt för dig att märka föremål. Gränserna för användningsområdet bestämmer du själv: du kan märka allt från mindre elektronik till utomhusverktyg, metaller och maskiner av betydande storlek. Ett litet medel med vilket du gör det allt svårare för tjuven att komma undan.

Har du några frågor kring hur DNA-märkningen fungerar eller om Smart DNA eventuellt vore av intresse för ert företag, är du varmt välkommen att kontakta oss på Monitor Larm & Bevakning!

Det här inlägget postades i Företag.